E-STEP SIMULATOR

De elektrische step is de perfecte oplossing voor korte verplaatsingen in het stadscentrum en de buitenwijken. Je kan gemakkelijk een elektrische deelstep nemen waar en wanneer je wilt. Je vermijdt files en je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Daarnaast past het gebruik van een elektrische step in het bewustzijn om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Er zijn echter drie grote problemen die gebruikers ervaren bij het gebruik van een elektrische step: putten of oneffenheden in de wegbekleding of het trottoir, het gedeeld weggebruik met auto’s en het onvoorziene gedrag van andere weggebruikers. Het rijden met een step kan ook leiden tot roekeloos gedrag waarbij de bestuurder geen oog heeft voor de andere voertuigen en voetgangers. De verleiding om te snel te rijden is zeer groot. Door de lage stabiliteit van de step is het risico op een val bijzonder groot. Hierbij kan de bestuurder, die weinig beschermd is, ernstige verwondingen oplopen.

We hebben een concept waarbij een elektrische step verbonden is met een simulatietoestel en een scherm. Er wordt eerst een theoretische inleiding gegeven waarbij we een overzicht maken van de wetgeving en de verkeersregels die voor de elektrische step gelden. Ook de veiligheidsaspecten worden belicht. We geven mee dat een e-step een hoge kans geeft op hoofdwonden en dat het dragen van een helm is aangewezen. De gevaren van het gebruik van alcohol worden benadrukt. Na de theorie kan elke deelnemer via simulaties ervaren wat de gevolgen zijn van een bepaalde rijstijl op straat. Op het scherm wordt onmiddellijk aangeduid welke de remafstand is bij het onverwachte stoppen. Ook alcoholgebruik en de gevolgen ervan worden gesimuleerd.

Wil je ook de e-step simulator op uw school of de veiligheidsdag van uw bedrijf ?