NIEUWJAARSACTIE

De Nieuwjaarsactie van Responsible Young Drivers is een symbolische actie waarbij we de bevolking de kans geven om het nieuwe jaar veilig in te zetten. Concreet willen we met deze actie een laatste redmiddel zijn voor personen die op oudejaarsavond te diep in het glas hebben gekeken. Een team van onze vrijwilligers engageert zich om personen die dit wensen naar huis te brengen in hun eigen wagen.

Het telefoonnummer 0902/12345 (1 €/min) staat ter beschikking van het publiek. Tijdens de nieuwjaarsnacht kan iedereen dan de vrijwilligers van zijn/haar regio contacteren tussen middernacht tot 6 uur. Eens in verbinding met de 0902-lijn kan de oproeper het zonenummer ingeven van de telefoon zone waarin hij/zij zich bevindt. De oproep wordt dan automatisch doorgeschakeld naar de dispatching van de afdeling in zijn buurt.

De telefonist(e)/vrijwillig(st)er zal dan enkele inlichtingen vragen en zich er van vergewissen dat de boorddocumenten (verzekering, keuringsbewijs, inschrijvingsbewijs,…) van de wagen in orde zijn.

Vervolgens neemt de dispatching contact op met één van de voertuigen om de vrijwilligers alle informatie over het ophalen mee te delen.

Het RYD-voertuig, ter beschikking gesteld door Renault, begeeft zich dan met twee of drie vrijwilligers ter plaatse. Eens aangekomen op de plaats van het feest controleren de vrijwilligers nauwkeurig de boorddocumenten en neemt er een vrijwilliger het stuur van de wagen over om de feestvierders naar huis te brengen. De tweede vrijwilliger volgt dan in de wagen van Responsible Young Drivers om zijn collega na de missie weer op te pikken.

Kan ik op voorhand een voertuig reserveren?

Neen, de Responsible Young Drivers bellen tijdens de nieuwjaarsnacht is slechts een noodoplossing. Wij aanvaarden daarom geen reservaties. Het telefoonnummer zal pas vanaf middernacht op oudejaarsavond actief zijn. Aangezien er elk jaar een behoorlijk aantal oproepen zijn, raden wij aan een uurtje op voorhand te bellen.

Hoeveel kost het om naar huis gevoerd te worden?

Onze actie is volledig gratis dankzij de medewerking van onze commerciële partners. Een speciaal woord van dank aan Renault, dat de wagens ter beschikking stelt.

Zijn jullie tijdens de nieuwjaarsnacht ook actief in mijn gemeente?

Wij aanvaarden opdrachten in elke stad of gemeente van België.

Is er een maximum afstand die jullie afleggen?

De afstand is beperkt en wordt per streek bepaald tijdens de nieuwjaarsnacht in functie van het aantal oproepen. We beantwoorden dus vooraf geen enkele vraag over een specifiek traject.

Kunnen jullie onderweg een passagier afzetten op een ander adres ?

Neen, de Responsible Young Drivers maken geen tussenstops of omwegen.

Ben ik niet te oud om op jullie een beroep te doen?

Iedereen mag bellen tijdens de nieuwjaarsnacht. De leeftijdsgrens van 29 jaar is enkel van toepassing op de actieve vrijwilligers.

Is het mogelijk om beroep te doen op jullie dienst vanuit Nederland of Frankrijk?

Neen, het nummer is enkel bereikbaar in België, zowel met een vast toestel als met een mobiel toestel.

Ik ben niet met de wagen vertrokken. Wat nu?

In dat geval kan je geen beroep doen op de Responsible Young Drivers. Er zijn nog heel wat andere alternatieven, zoals een taxi, het openbaar vervoer of overnachten ter plaatse.

Zijn al jullie vrijwilligers vertrouwd met een automatisch geschakelde wagen?

Niet elke vrijwilliger heeft hier ervaring mee. Je meldt dit dus best op het moment dat je belt zodat we hier rekening mee kunnen houden.

Komen jullie ons enkel ophalen aan de uitgang van een discotheek?

Als je met je eigen wagen vertrokken bent, komen we je ook ophalen bij familie, vrienden, horeca.

Wat als mijn verzekering niet in orde is?

De Responsible Young Drivers zullen de opdracht weigeren als 1 of meerdere boorddocumenten ontbreekt of niet in orde is: verzekering, inschrijvingsbewijs, keuringsbewijs, …

Kunnen de Responsible Young Drivers mij naar een andere discotheek brengen?

Neen, de Responsible Young Drivers voeren je enkel naar huis in je eigen wagen, niet naar een andere plaats.

Wie of wat zijn de Responsible Young Drivers?

RYD is actief op het vlak van verkeersveiligheid en bestaat uit jongeren die andere jongeren proberen aan te zetten tot een verantwoord rijgedrag. Hun doel is daarbij het aantal jonge verkeersslachtoffers zowel in de week als in het weekend terug te dringen. Onze vrijwilligers zijn jongeren die andere jongeren aanspreken en verschillende soorten sensibiliseringsacties organiseren.

Wat is de inhoud van de vrijwaring die ik moet ondertekenen?

U kan dit document hier downloaden, vooraf lezen en ondertekenen.

Organiseert RYD enkel thuisbrengacties en dit heel het jaar door?

In tegenstelling tot wat sommigen denken doen de Responsible Young Drivers veel meer dan mensen naar huis brengen met nieuwjaar. De nieuwjaarsactie is slechts één van de 250 acties die jaarlijks door de vrijwilligers van Responsible Young Drivers gerealiseerd worden. RYD is het hele jaar actief met sensibiliseringsacties (in discotheken, scholen, enz…). Tijdens de eindejaarsperiode maken de Responsible Young Drivers de publieke opinie bewust van de noodzaak om tijdens het ganse jaar oplossingen (nuchtere bestuurder, ter plaatse blijven slapen, taxi nemen, openbaar vervoer,…) te voorzien als men uitgaat. De rest van het jaar rekenen de Responsible Young Drivers op jouw verantwoordelijkheidszin om het verkeer veiliger te maken en brengen ze jou dus niet naar huis!

Ik wil de aanwezigheid van Responsible Young Drivers vooraf aankondigen op mijn uitnodigingen of mijn website. Mag dit?

Neen, dit is uiteraard verboden. Wij sluiten geen akkoorden met horecazaken en/of evenementen tijdens die nacht. De nieuwjaarsactie van de Responsible Young Drivers staat open voor heel de bevolking en dit op voet van gelijkheid.
U mag derhalve onze naam niet gebruiken voor uw promotie. Indien u onze affiche wenst uit te hangen tijdens de nieuwjaarsnacht, kan u deze midden december aanvragen via mail.

Is het mogelijk één van onze passagiers mee te nemen in de Renault van Responsible Young Drivers?

Neen, dit is niet mogelijk omwille van verschillende redenen. Indien uw wagen maximum 5 personen mag vervoeren, wil dit dus zeggen dat u maximum met 4 personen mag zijn.

Worden de vrijwilligers op voorhand getest op hun rijgedrag ?

De actieve vrijwilligers nemen in december deel aan een rijtest in een rijschool aangesloten bij Federdrive, de beroepsfederatie van de erkende rijscholen. Een rijschoolinstructeur geeft een reeks nuttige tips over het rijden met een onbekend voertuig en evalueert de vaardigheden van elke Responsible Young Driver, waarna bepaald wordt wie als chauffeur aan de nieuwjaarsactie mag deelnemen. Wie niet slaagt, kan altijd terecht in de dispatching om de oproepen te beantwoorden.

Ik heb een andere vraag. Wanneer kan ik jullie opbellen ?

U kan ons in de loop van december bellen op werkdagen tussen 9u en 16u op het nummer 0902/12345 (1€/min).