OVERHEDEN

Nodig een team van Responsible Young Drivers uit. Wij gaan uit van het gezegde “al doende leert men”.

Bij Responsible Young Drivers weten we hoe belangrijk duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid zijn voor steden, gemeenten, politiezones, …
Inwoners komen dagelijks in aanraking met gevaarlijke situaties in het verkeer. We hebben heel wat virtual reality simulatoren en andere praktische oefeningen.

De Responsible Young Drivers hebben activiteiten over: 

  • rijden onder invloed van alcohol en drugs
  • afleiding in het verkeer
  • het dragen van de veiligheidsgordel
  • (elektrisch) fietsen
  • elektrische step

3D TRIPPING BIKE : AFLEIDING OP DE FIETS

Heb je wel eens je smartphone gebruikt op de fiets? Deze fiets laat je aan de hand van virtual reality ervaren hoe gevaarlijk het kan zijn om te bellen, sms’en en muziek te luisteren tijdens het fietsen.
De deelnemers moeten in een virtuele wereld fietsen in het centrum van de stad. Onderweg zullen ze in virtual reality opgebeld worden of berichtjes krijgen die ze dan moeten beantwoorden tijdens het fietsen. De deelnemers zullen merken dat het moeilijk is om deze handelingen tegelijkertijd te doen en hierdoor een grote kans hebben op een ongeval.
De collega’s kunnen ondertussen op een Tv-scherm meevolgen wat de leerling in virtual reality ziet en doet.

3D TRIPPING CAR

Met de 3D-Tripping Car worden de deelnemers ondergedompeld in virtual reality. Tijdens de simulatie ondervinden ze met hun eigen ogen de effecten van alcohol en drugs. De simulatie geeft de deelnemers de kans in een veilige omgeving eenmalig te rijden onder invloed met de wagen.

De Oculus Rift headset laat toe om iemand volledig, zowel visueel als auditief, in een virtuele wereld te plaatsen. De toeschouwers kunnen de ervaring meevolgen via een aangesloten televisiescherm.

De 3D-Tripping Car neemt de deelnemers mee naar een feestje, waar ze de keuze krijgen tussen alcohol of drugs. Wanneer ze voor drugs kiezen, krijgen ze nogmaals de keuze tussen XTC, paddo’s of cannabis. Na het feestje neemt de simulatie hen mee de baan op en moeten ze veilig thuis trachten te geraken. De deelnemers ondervinden dat dit geen gemakkelijke opdracht is. Wanneer ze hier toch in slagen worden ze op het einde alsnog tegengehouden door de politie.

Ervaring leert ons dat deelnemers na afloop verbaasd zijn van de effecten die alcohol en drugs op het rijgedrag hebben. Omdat de deelnemers de effecten van rijden onder invloed ervaren op een moment dat ze er met hun volledige verstand bijzijn, zullen ze de ernst van de zaak beter beseffen.

SIMULATOR LACHGAS

Onze lachgassimulator simuleert in virtual reality de risico’s van rijden onder invloed van lachgas.

De bestuurder van de wagen krijgt te maken met reële situaties die zich volgens onderzoek vaak voordoen wanneer men onder invloed van lachgas achter het stuur kruipt. Gedurende de simulatie gaat de deelnemer compleet op in de beleving en draagt een VR-headset voor beeld en geluid. Toeschouwers kunnen via een aangesloten televisie meekijken naar wat er gebeurt.

Na de simulatie gaan we op een positieve wijze het gesprek aan over wat er gebeurd is. De virtual reality wereld van de lachgassimulator wordt gebruikt als trigger en geeft de aanleiding tot een gesprek. Het gesprek heeft als doel om de deelnemers te overtuigen van de risico’s die middelengebruik achter het stuur met zich mee brengen.

CRASHTEST

De crashtest sensibiliseert over de gordel, evenals de impact van snelheid op de stopafstand. Deze interactieve test simuleert een frontale botsing aan 4 en 7 km/u.

De deelnemers krijgen de kans een frontale botsing in een veilige omgeving mee te maken. Per vier laten we hen telkens twee maal botsen. Daarna moeten ze zelf raden aan welke snelheid deze botsing plaatsvond. De deelnemers merken duidelijk dat zelfs bij een lage snelheid, ze zonder gordel naar voren zouden vliegen. Hoewel ze hier de impact van een botsing slechts aan een lage snelheid voelen, schatten de meeste deelnemers deze snelheid veel hoger in. De toeschouwers kunnen meevolgen aan de hand van de projectie van de rijsimulator op een groot scherm.

Naast het belang van de gordel tonen we aan de hand van een reactietest het belang van afstand en de gevaren van afleiding aan. Iedere inzittende heeft pedalen aan zijn of haar zetel, waardoor we hun reactietijd bij een opduikend obstakel kunnen meten. Zo ondervinden de deelnemers eigenhandig dat afleiding in het verkeer zo veel mogelijk beperkt dient te worden.

E-STEP SIMULATOR

De elektrische step is de perfecte oplossing voor korte verplaatsingen in het stadscentrum en de buitenwijken. Je kan gemakkelijk een elektrische deelstep nemen waar en wanneer je wilt. Je vermijdt files en je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer.

Het rijden met een step kan leiden tot roekeloos gedrag waarbij de bestuurder geen oog heeft voor de andere voertuigen en voetgangers. De verleiding om te snel te rijden is zeer groot. Door de lage stabiliteit van de step is het risico op een val bijzonder groot. Hierbij kan de bestuurder, die weinig beschermd is, ernstige verwondingen oplopen.

We hebben een concept waarbij een elektrische step verbonden is met een simulatietoestel en een scherm. Na een korte inleiding kan elke deelnemer via simulaties ervaren wat de gevolgen zijn van een bepaalde rijstijl op straat. Op het scherm wordt onmiddellijk aangeduid welke de remafstand is bij het onverwachte stoppen. Ook alcoholgebruik en de gevolgen ervan kunnen worden gesimuleerd.

PROMILLEBRIL

De promillebril laat de deelnemers het effect van alcohol op het gezichtsvermogen ervaren wanneer ze tussen de 0.7 en 1.0 promille alcohol in het bloed zouden hebben. Dit komt overeen met ongeveer vier glazen bier, die op dat moment in het lichaam zitten. De deelnemers leggen een parcours af met de promillebril en zullen ondervinden dat het inschatten van afstanden moeilijker wordt en ook het evenwicht verstoord wordt.

Op aanvraag kunnen we ook een Marihuanabril meebrengen. Deze simuleert de effecten van cannabis. We vragen de deelnemers op een rechte lijn te stappen en vervolgens een spelletje te spelen waarbij ze dezelfde kleur balletjes op een rij moeten proberen leggen.

SMARTPHONEBRIL

​De smartphonebril toont de gevaren van afleiding in het verkeer aan.

We vragen de deelnemers om een eenvoudig parcours te volgen. Wij geven de opdracht om de juiste afslag te nemen bij een splitsing. Onze smartphonebril zal het beeld dan een paar seconden uitzetten. Dit komt overeen met het effect van even van de baan wegkijken tijdens het gebruiken van de smartphone of wanneer je iets uit het handschoenkastje wil nemen. Hierdoor ervaren de deelnemers dat ze eigenlijk blind rijden wanneer ze de ogen weghalen van het verkeer.